چسب آکریلیک
فهرست مطالب
چسب آکریلیک و تمام چیزهایی که باید بدانید
چسب آکریلیک نامی است آشنا که در هنگام شکستن هر وسیله ای به گوشمان آشنا بوده است .
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که تصادفی وسیلهای را شکسته باشید، ممکن است این وسیله یکی از یادگاری های عزیز و مهم شما باشد. در این صورت برای استفاده دوباره از این وسیله باید از یک چسب مناسب و قوی استفاده کرد اما چه نوع چسبی؟
امروزه چسبهای زیادی در بازار تولید شده و وجود دارد که میتوان به یکی از آنها یعنی چسب اکریلیک اشاره کرد. چسب آکریلیک انواع مختلف و کاربردهای زیادی دارند و شما ممکن است برای انتخاب یک چسب آکریلیک مناسب برای چسباندن یادگاری محبوبتان دچار سردرگمی شوید. با این حال چسب آکریلیک تنها برای چسباندن قطعات شکسته استفاده نمیشود و میتواند نقش آببند یا زیرساز رنگ و کاغذ دیواری را نیز در صنعت ساختمان داشته باشد. ما در این مقاله سعی داریم درباره تمام اطلاعاتی که در زمینه چسب آکریلیک و کاربردهای متنوع آن وجود دارد صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید تا وارد دنیای چسبها شویم.
چسب آکریلیک چیست؟
چسبهای آکریلیک یکی از چسب های بسیار مناسب برای مصرف خانگی و صنعت است. این چسب ها در انواع متنوعی تولید شده اند و به شکلهای مختلفی در بازار وجود دارند. چسب آکریلیک در فرمهای گوناگونی تولید شدهاند که سه نوع کلی آن ها به ترتیب مایع، خمیری و نواری هستند و هر کدام آنها کاربرد و ویژگی های منحصربهفردی دارند، بنابراین لازم است که هر کدام از این چسب ها را به خوبی شناخت و مورد بررسی قرار داد تا در استفاده از آنها دچار مشکل نشویم. به طور کلی چسب آکریلیک در پایه الکل هستند، به این معنی که میتوانند در الکل حل شوند اما باید بدانید در آب هرگز حل نخواهند شد.
چگونگی تولید چسب آکریلیک
در چسب آکریلیک پایه اصلی رزین اپوکسی است که از پلیمرهای اکریلیک یا متیل اکریلیک تولید شدهاند. به دلیل فرمولاسیون خاص چسب آکریلیک سرعت خشک شدن این چسبها بالا بوده و به چسب فوری معروف هستند. طرز ساخت چسب آکریلیک بسیار سخت و پیچیده است، این چسبها در کاتالیزورها به تعلیق درآمده و سپس به پلیمر تبدیل میشوند، که بعد از آن در چسب خاصیت چسبندگی ایجاد میشود.
به دلیل ترکیبات خاص، چسب آکریلیک به آسانی شکسته نشده و در مقابل رطوبت، آب و آفتاب بسیار مقاوم هستند و تغییر شکل نمیدهند.
تفاوت چسب آکریلیک و سیمان آکریلیک
نکتهای که باید دقت کرد این است که ما در این مقاله درباره چسب آکریلیکی بر پایه رزین صحبت میکنیم و منظور ما سیمان اکریلیک نیست. رزینها را می توان یا به صورت طبیعی و یا مصنوعی تولید کرد، همچنین رزین بسیار چسبناک است و ویسکوزیته یا گرانروی بالایی دارد. رزین قابلیت اشتعال زایی زیادی داشته و معمولاً شفاف هستند اما میتوانند رنگی بین زرد تا قهوهای نیز داشته باشند
قبل از این که با انواع چسب آکریلیک آشنا شویم بهتر است تفاوت رزین اکریلیک و سیمان اکریلیک را بدانیم. چسب آکریلیک با استفاده از اسید اکریلیک تولید شده است اما سیمان اکریلیک در واقع برای اتصال و چسباندن اکریلیک ها به یکدیگر هستند. ممکن است شما دچار سردرگمی شده باشید اما نگران نباشید، به زبان سادهتر سیمان اکریلیک از اکریلیک ساخته نشده است اما میتواند مواد از جنس اکریلیک را به یکدیگر بچسباند اما چسب آکریلیک خودش از اسید اکریلیک ساخته شده است.
ویژگی های چسب آکریلیک
چسب آکریلیک ویژگیهای بسیار متنوعی دارند که آنها را از دیگر چسبها متمایز میکند. یکی از ویژگیهای بسیار مهم چسب آکریلیک مقاومت در برابر انواع فشارها و تنش های محیطی است، همچنین این چسبها انعطاف پذیری بالایی دارند که ویژگی بسیار مهمی برای یک چسب است. چسب آکریلیک میتوانند در برابر تابش مستقیم نور خورشید و اشعه فرابنفش مقاومت بالایی را نشان دهند. این نوع چسب علاوه بر این که توانایی چسباندن اجسام به یکدیگر را دارند میتوانند آب بندی خوب برای سطوح سنگی و سرامیکی باشند، به همین دلیل در سرویسهای بهداشتی و حمام استفاده می شوند. قطعاً خود شما میدانید که ویژگی اصلی یک چسب باید قدرت بالای چسبندگی باشد. چسب آکریلیک به خوبی این انتظار را برآورده کرده و قدرت چسبندگی بالایی دارند. همه این ویژگی ها باعث می شود که چسب آکریلیک یکی از بهترین چسبهای موجود در بازار باشد.
چسب دائمی و موقت
چسبهای آکریلیک میتوانند به صورت دائمی یا موقت در بازار وجود داشته باشند و شما می توانید بسته به نیاز خود از هر یک از چسبهای دائمی یا موقت استفاده کنید. چسب های دائمی در مقایسه با چسب های موقتی دارای قدرت چسبندگی بیشتر و حالت منسجمتری هستند، همچنین چسبهای دائمی ویسکوزیته یا گرانروی بالایی دارند و میتوانند در محیطهای مختلف استفاده شوند. چسب های دائمی به دلیل کیفیت بالاتر میتوانند در برابر رطوبت فشار و اشعه خورشید مقاومت بیشتری داشته باشند.
انواع چسب اکریلیک
چسب آکریلیک بر اساس تقسیمبندی بر پایه ترکیبات و فرمولاسیون، به دو دسته اکریلیک دو جزئی و اکریلیک دو مرحله ای تقسیم میشوند.
چسب اکریلیکی دو جزئی
چسب آکریلیک دو جزئی در واقع چسبهای هستند که از دو جزء متفاوت از هم به وجود آمدهاند برای فعال شدن باید این دو جز با هم مخلوط شوند در چسب اکید جزئی یک جز بر پایه مواد معدنی و سیمان بوده و جزء دیگر رزین اصلاح کننده پلیمری بر پایه اکریلیک است. اکریلیکهای دو جزئی در برابر فشارهای مکانیکی مثل ضربه، شوک، کشیدگی و پوسته شدن بسیار مقاوم هستند. همچنین این نوع از چسبهای آکریلیکی در برابر آب و هوای سخت و رطوبت بالا تحمل و مقاومت خوبی نشان میدهند. چسب آکریلیک دو جزئی به دلیل مقاومت بسیار بالا در صنایع کشتی سازی استفاده شده، همچنین در جوشکاری به عنوان جایگزین در باندینگ باند پنل استفاده میشوند.
به دلیل دو جزئی بودن این چسب قبل از استفاده باید دو جزء را با یکدیگر به خوبی مخلوط کنید. این نوع چسب دارای بخارهای بسیار قوی بوده به همین دلیل باید در محیطهای آزاد یا محیطهای بسته که تهویه مناسب دارند استفاده شود.
مزایای چسب آکریلیک دو جزئی:
چسب آکریلیک دو جزئی سازگاری بالایی با محیط زیست دارد و همچنین در برابر آب و رطوبت مقاومت بسیار خوبی را از خود نشان میدهد. چسب اکریلیک دو جزئی قدرت اتصال و چسبندگی بالایی دارد و بسیار مقاوم نسبت به فشار مکانیکی و وزنهای بالا است.
این نوع چسب میتواند کف ساختمان هایی که مجهز به سیستم گرمایش از کف هستند استفاده شود. علاوه بر این ویژگیها، یکی از خصوصیات خاص چسب آکریلیک دو جزئی خاصیت آنتی باکتریالی آن است، همچنین چسب دو جزئی انعطاف پذیری بالایی نیز از خود نشان میدهد.
برای استفاده از چسب آکریلیک دو جزئی باید به یک سری نکات توجه کنید، ابتدا اینکه سطح مورد نظر خود را از هر گونه آلودگی پاک کرده و آن را هموار کنید. برای هر متر مربع نصب کاشی و سرامیک نیاز به ۳ الی ۴ کیلوگرم از چسب دو جزئی دارید.
نحوه استفاده از چسب آکریلیک دو جزئی:
جهت استفاده از چسب دو جزئی باید هر ۲۰ کیلو گرم سیمان را با ۶ لیتر جزء اکریلیکی مخلوط کنید. شما میتوانید این کار را توسط یک همزن برقی انجام دهید، همچنین دقت کنید که خود را به آرامی به مخلوط اضافه کرده تا ترکیب حاصل یکنواخت و همگن شود. سپس حدود ۵ دقیقه به این ترکیب فرصت دهید تا واکنشهای شیمیایی به خوبی انجام بگیرد. بعد از ۵ دقیقه میتوانید با استفاده از کاردک یا یک شانه چسب دو جزئی را روی سطح مورد نظر خود اجرا کنید. باید توجه داشته باشید که تنها ۲۰ دقیقه برای نصب کاشی یا سرامیک فرصت دارید، در صورتی که بیشتر از این مدت زمان طول بکشد کاشی یا سرامیک به خوبی نصب نخواهد شد.
یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید مدت زمان استفاده از مخلوط سیمان و رزین است این ترکیب حداکثر تا یک ساعت میتواند ویژگیهای چسبندگی خود را حفظ کند.
چسب آکریلیک دو مرحله ای
این چسبها برخلاف چسب آکریلیک دو جزئی نیازی به ترکیب شدن ندارند که نوعی مزیت برای این نوع چسب محسوب می شود. این نوع اکریلیک مانند اکریلیک دو جزئی مقاومت بالایی در برابر فشارهای مکانیکی و رطوبت از خود نشان میدهند اما برخلاف چسب آکریلیک دو جزئی نیازمند یک فعال کننده هستند. چسب آکریلیک دو مرحلهای برای چسباندن آهنربا ها نیز استفاده میشود اما برای پر کردن شیار ها و منافع توصیه نمیشود.
اشکال مختلف چسب آکریلیک
همان طور که قبلتر توضیح داده شد، چسب آکریلیک به سه دسته کلی مایع، خمیری و نواری تقسیم میشوند. ویژگیها و کاربردهای هر یک از این چسبها به شرح زیر می باشد.
چسب آکریلیک مایع
چسب آکریلیک مایع در بازار به فراوانی پیدا شده و مصارف بالایی دارد. برای استفاده از این چسب شما نیاز به یک برس یا پارچه تمیز دارید، قبل از انجام هر کاری مطمئن شوید که سطح مورد نظری که قصد دارید چسب را روی آن اجرا کنید فاقد هرگونه آلودگی و چربی است. سپس میتوانید چسب را به طور مستقیم روی سطح استفاده کنید. معمولاً از چسب آکریلیک مایع برای تزیینات، دکوراسیون، امور نجاری و لوازم داخلی استفاده می شود.
چسب آکریلیک خمیری
چسب آکریلیک خمیری ظاهری خمیری شکل داشته و در داخل محفظه تیوب مانند بسته بندی میشود. از طریق فشار دادن میتوان این چسب را روی سطوح مورد نظر خود اجرا کرد. شما میتوانید از چسب خمیری اکریلیک در ترکیب با چسب مایع نیز استفاده به کنید، در این صورت به چسبی به مراتب قوی تر دست پیدا میکنید، به این ترتیب میتوانید این چسب ترکیبی جدید را برای اتصال دائمی هر چیزی استفاده کنید. از چسب آکریلیک خمیری برای تعمیر و اتصال قطعات چوبی، شیشهای و فلزی استفاده میشود، همچنین این چسب ضد آب است.
چسب آکریلیک نواری
از چسب آکریلیک نواری بیشتر در صنعت لباس و پوشاک استفاده می شود زیرا این چسب برای اتصال مواد پارچهای بسیار مناسب است. برای چسباندن دو پارچه به یکدیگر میتوانید چسب نواری را در یک یا دو طرف پارچه بچسبانید که سبب چسبندگی موقت یا دائمی پارچهها به یکدیگر میشود.
کاربرد چسب آکریلیک
چسب آکریلیک کاربردهای زیادی در صنایع مختلف به خصوص صنعت ساختمان دارند. در صنعت ساختمان از چسب آکریلیک به عنوان آب بند بهره برده و در مکانهای مرطوب مثل سینک ظرفشویی، سرویسهای بهداشتی، محل نصب کاشی و سرامیک استفاده میشود. همچنین از این چسب در خارج از ساختمان نیز استفاده میگردد که نقش اصلی آن جلوگیری از ورود هوا، رطوبت و آب به درون نمای خارجی ساختمان است. این محصول ساختمانی قابلیت اتصال به هر سطحی از جمله کاشی، سرامیک، پلاستیک، چوب و شیشه را دارد و میتواند سطح وسیعی را پوشانده و مانع از ورود رطوبت و نم از طریق شیار ها و درزها شود.
نحوه اجرای چسب آکریلیک
برای آب بندی و نصب کاشی و سرامیک توسط چسب آکریلیک، ابتدا باید ابزار مورد نیاز از قبیل پمپ، تیغ، کاردک و چسب مخصوص آب بندی را تهیه کنید. باید بدانید که چسبها معمولا اشتعالزا بوده و نباید با حرارت و جرقه در تماس مستقیم باشند. همچنین هنگام اجرای چسب کاری از ماسک و دستکش استفاده کنید.
مرحله اول
قبل از هر کاری باید سطح مورد نظر خود را از هر گونه آلودگی پاک کنید. سطح بهتر است با مواد شوینده شسته شود تا هرگونه روغن، چربی، گرد و خاک و دیگر آلودگی های محیطی به خوبی از روی آن پاک شوند، سپس سطح را به طور کامل خشک کنید.
مرحله دوم
توسط یک چاقو نوک کارتریج چسب رو برش داده سپس آن را داخل پمپ قرار دهید، قبل از انجام چسب کاری بهتر است میزان خروجی چسب از پمپ را امتحان کنید تا بتوانید به خوبی میزان خروجی را کنترل کنید. سپس کارتریج را با زاویه ۴۵ درجه روی سطح مورد نظر قرار دهید و کل ناحیه را با چسب بپوشانید سپس با یک کاردک روی چسب را هموار و صاف کنید. دقت کنید که آب بندی با چسب چندان کار سادهای نخواهد بود و اگر به درستی اجرا نشود کیفیت خوب و مناسبی برای عایق کردن سطوح نخواهد داشت.
برای نصب کاشی و سرامیک، بهتر است قبل از استفاده از چسب سطح مورد نظر را صاف و هموار کنید تا بعد از نصب، کاشی و سرامیک لق نخورده و ناهموار نباشند.
خرید چسب آکریلیک
چسب آکریلیک میتوانند به صورت کیلویی و یا در وزن تونی سفارش داده شوند. به دلیل نوسانات قیمت بازار نمیتوان قیمت دقیقی را ارائه کرد اما واضح است که چسب خارجی گرانتر از چسبهای تولید داخل هستند. بهتر است برای خرید چسب آکریلیک برندهای معتبر موجود در بازار را شناسایی کرده تا بهترین و با کیفیت ترین چسب را خریداری کرده باشید. در صورت استفاده از چسب بیکیفیت و نامرغوب اتصالات بین سطوح به خوبی انجام نشده و ممکن است مجبور به دوباره کاری شوید، در این صورت دچار ضرر و زیان شده و باید هزینه اضافی پرداخت کنید.
حرف آخر…
امروزه با رشد بسیار سریع ساختمانسازی، صنعت ساختمان نیز با تولید مصالح ساختمانی و تنوع آن سعی در برآوردن نیازهای ساختمانی به بهترین شکل ممکن را دارد. یکی از مصالحی که امروزه مصرف بسیار بالایی را دارد چسب اکریلیک است. چسبهای اکریلیک را میتوان برای مصارف خانگی هم استفاده کرد اما باید بدانید چسب اکریلیک نقش مهمتر و کلیدیتری در صنعت ساختمان دارد. چسبهای اکریلیک تنوع بالایی چه در فرمولاسیون و ترکیبات و چه در شکل مصرفی خود دارد، به همین دلیل به یکی از چسبهای محبوب بازار تبدیل شده است.
چسب اکریلیک را میتوان علاوه بر مصرف خانگی به عنوان آببند نیز استفاده کرد. این نوع چسب بسته به فرمولاسیون به دلیل مقاومت بالایی که در برابر رطوبت، آب، هوا و شرایط جوی از خود نشان میدهد یکی از گزینههای آببندی خوب موجود در بازار است. نه تنها صنعت ساختمان، بلکه صنعت لباس و پوشاک نیز از نوع خاصی از این چسبها استفاده میکند که همین نشاندهنده تنوع کاربرد چسبهای آکریلیک است. در این مقاله سعی شد که چسبهای آکریلیک به دقت بررسی شده و انواع و ویژگیهای منحصر به هر کدام به خوبی بررسی شود.